Bursa’nın İnegöl ilçesinde bir iplik fabrikasında çıkan ve 9 fabrikayı da saran yangını söndürme çalışmaları 15 saattir aralıksız devam ederken, günün ilk ışıklarıyla birlikte havadan çekilen görüntüler facianın boyutunu gözler önüne serdi. Yangının kaynak çalışması sırasında oluşan kıvılcımların süngerlere sıçraması ile çıktığı belirlendi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yangında zarar gören işletmelere KOSGEB Acil Destek Kredisi ile destek verileceğini açıkladı.
Bursa’nın İnegöl ilçesinde dün 16.30 sıralarında başlayan ve rüzgarın etkisiyle hızla büyüyen alevler 10 ayrı fabrikanın yanmasına neden oldu.
Yangına 200 itfaiye aracı, 400 itfaiye eri, 4 helikopter ve 2 yangın söndürme uçağı müdahale etti.
YANGININ NEDENİ BELLİ OLDU
Mobilya üretimi sırasında yapılan kaynaktan sıçrayan kıvılcımlar, süngerleri tutuşturdu. Süngerlerin alev almasıyla yangın büyüyerek, depoya sıçradı.
110 dönüm arazi üzerine kurulu olan fabrikaların neredeyse tamamı kullanılamaz hale gelirken, ekipler yangının Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu olan diğer fabrikalara sıçramaması için canla başla çalışıp alevleri 8 saat sonra kontrol altına almayı başardı.
14 kişinin yaralanmasına neden olan yangının boyutu ise günün ilk ışıklarıyla birlikte havadan görüntülendi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Bursa'nın İnegöl ilçesinde orman ürünleri fabrikasında çıkan ve aynı kompleks içeresinde dokuz fabrikaya da sıçrayan yangında zarar gören işletmelere KOSGEB Acil Destek Kredisi ile destek verileceğini açıkladı.
Bakan Kacır, Twitter üzerinden konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Daha önce deprem ve sel felaketlerinde uyguladığımız KOSGEB Acil Destek Kredisini, İnegöl'de yaşanan yangından etkilenen işletmelerimiz için de devreye alacağız. Sanayicilerimize ve çalışanlarımıza geçmiş olsun. Allah ülkemizi her türlü afetten korusun" ifadelerini kullandı.
YANGINDA HASAR GÖREN İŞLETMELERE ACİL DESTEK PAKETİ
Bakanlık'tan yapılan açıklama ile; Bursa'nın İnegöl ilçesinde orman ürünleri fabrikasında çıkan ve aynı kompleks içerisinde bulunan dokuz fabrikaya daha sıçrayan yangında hasar gören işletmeler için KOSGEB Acil Destek Kredisi devreye alınacak. Yangının hasar verdiği tesislerin ihtiyaçlarına yönelik kullanacakları kredilerin kar payı ve faizinin tamamı KOSGEB eliyle karşılanacak. Böylelikle işletmeler ilk 12 ayı ödemesiz olmak üzere toplamda 36 ay taksitli, sıfır faizli kredi kullanabilecek. Kredi başvuru sürecinde teminat sıkıntısı yaşayan işletmelere, Kredi Garanti Fonu da teminat sağlanacak.
Acil Destek Kredisi daha önce de deprem ve sel bölgelerinde devreye alınmıştı.
"1 MİLYAR TL’NİN ÜZERİNDE ZARAR VAR"
İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Yavuz Uğurdağ, yangının yol açtığı maddi hasarın 1 milyar TL civarında olduğunu söyleyerek, "Burası 110 dönüm bir kapalı alan. Bu kapalı alan içerisinde üretim yapan firmalarımız var. Tekstil firmamız var, metal firmamız var ve mobilya firmalarımız var. Ve bu firmalarımızın hepsi de çok ciddi bir şekilde maddi zarar gördüler. Tabii biz de İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası olarak, yangının başladığı andan itibaren üyelerimizin yanındayız. Süreci takip ediyoruz. Bugün itibarıyla soğutma çalışmaları, alanda devam ediyor. Ciddi maddi zarar gören firmalarımız var. İlk etapta bizim öngörümüz 1 milyar TL'nin üzerinde ciddi bir zarar var.” dedi.
ntv