Forum Logo




PowerPoint Çalışmalarında Resimlerin Arka Planını Silmek

Bilgisayar ve Donanım ile ilgili tüm konulara buradan ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 11 Nisan 2023, 06:52   #1
Çevrimdışı
Diamond Üye
PowerPoint Çalışmalarında Resimlerin Arka Planını Silmek




PowerPoint Çalışmalarında Resimlerin Arka Planını Silmek
Www.TrendForum.Net

PowerPoint sunumlarını çarpıcı hale getirmek amacı ile resimlerden faydalanabilirsiniz. Ama bazen resimlerin arka planına gerek yoktur. Bunun için özel bir fotoğraf işleme programına ihtiyaç duymadan çözüme ulaşabilirsiniz.

Profesyonel PowerPoint sunum örneklerinde resimlerin genellikle “zeminsiz” (arka plan fazlalıkları temizlenmiş olarak) kullanıldığı dikkatinizi çekiyordur. Hem çok daha şık ve profesyonel duruyor, hem de mesajın dışındaki diğer her şey “temizlenmek” suretiyle eğitim veya sunum esnasında gereksiz görsel kirliliğin önüne geçilmiş oluyor.

Bunun için PNG, WMF veya GIF formatlarından birini kullanmak mümkün. Resim işleme programları aracılığıyla zemin kaldırma işlemini Photoshop ve ücretsiz Gimp için daha önce işlemiştik.

Aslında 2010 sürümünden itibaren PowerPoint’in kendisi de bu iş için bir araçla birlikte geliyor. Bu yazıda “Arka Planı Kaldır” işlemini göstermeye çalışacağız.

Boş bir slayt açıp, üzerindeki başlangıç çerçevelerini de fare ile seçerek silelim. Şimdi tamamen beyaz bir slaytımız var. Buna işlem yapmak istediğimiz resmimizi de çağırıp (Ekle/Resim veya sürükleme yoluyla) üzerini çift tıklayalım.

Üst menüde en soldaki düğme bizi işte bu işlemi yapmamızı sağlayacak alt menüye ulaştıracak.

Bu düğmeye bastığımız anda hem uygulama menüsüne ulaşıyoruz, hem de slayt üzerindeki resmimizin bir çerçeve içine alınmış ve bazı alanlarının kırmızı ile kapatılmış olduğunu görüyoruz.

PowerPoint bu çerçeveyi kullanarak resim üzerinde kazanmak istediğimiz alanı belirlememizi istiyor. Çünkü buna bakarak hangi bölgeyi yok etmeye çalıştığımızı tahmin edecek arka plan yok etme işlemine bu başlangıç seçimi ile adım atacağız. Bu çerçeveyi kenar veya köşelerinden tutarak tam istediğimiz bölgeye çekmek gerçekten önemli.

Bazı durumlarda sadece bu kadarcık bir işlemle tam istediğiniz sonucu alarak çıkmanız mümkün ama çoğu zaman da sonradan müdahalelerde bulunmanız gerekiyor. Yukarıdaki örnekte biz sadece gökyüzünü yok etmeye uğraşıyorduk ve bir iki küçük hata dışında neredeyse mükemmel diyebileceğimiz bir başlangıç yaptık. Bizi rahatsız eden, sadece iki bölge bulduk. Birinde korumak isteyeceğimiz bir alanın kırmızı ile örtüldüğünü, yani yok edileceğini, diğerinde ise aksine yok edilmesi gereken bir alanın korunmakta olduğunu gördük. PowerPoint tam da bu işlemler için birer araç sunmuş.

“Kaldırılacak Alanları İşaretle” yazan düğmeye tıkladığımızda bize bir “kalem” verildiğini görüyoruz. Bunu yok etmek istediğimiz parçanın üzerine bir çizgi çekelim. O alanın da kırmızıya boyandığını göreceğiz.

Bu kez “Korunacak Alanları İşaretle” düğmesini tıklıyor ve yine kalemi alarak kaza ile üzeri kırmızı renkte örtülmüş alanımız üzerine ve taşmayacak şekilde bir çizgi atıyoruz.

Orası da kurtarıldı.

Çizgi çekmek yerine sadece ilgili bölgeyi tıklamanız da mümkün. Ben çizgi çekerek o hat boyunca karşılaşılan benzer tondaki piksellerin hepsini birden seçmiş olduğumuzu tecrübe ettiğim için bu yöntemi daha çok kullanıyorum.

Bazen bir alanı geri kazanmaya çalışırken bu kez resmin farklı bir yerinde elde tutmak istediğiniz bir alanın da beraberinde yok olduğunu görebilirsiniz. Sıkılmadan tüm yok etmek ve tüm kazanmak istediğiniz alanları bu şekilde işlemek zorundasınız. Jiletle çizilmiş sınırlar beklememelisiniz ama sunumlarda zaten bu kadar keskinliğe ihtiyacınız da olmayacaktır. Küçük bir hile ile o kenarları biraz bulanıklaştırabilir veya gölge verebilirsiniz. Sonuç genellikle çok çok iyi oluyor.

İşin aslı resminizi seçerken bilinçli olmak gerekiyor. Küçük ve bulanık resimlerle başarı şansı yok gibi. Resminizi daha başından, örneğin bir slaytın büyük bölümünü dolduracak kadar büyük boyutta ve ayrıntıları, renk geçişleri belirgin (keskin) olanlardan seçmelisiniz.

Aynı yöntemle bir de güneş figürünü zeminsizleştirdikten sonra animasyon vererek binaların arkasında gezdirebiliyorum.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
arka, çalışmalarında, planını, powerpoint, resimlerin, silmek


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
PowerPoint İçin İpuçları Asi Ruh Bilgisayar ve Donanım 0 11 Nisan 2023 06:49
Samsung, Şimdiden 1 Petabayt SSD’lerin Planını Yapıyor KoJiRo Bilgisayar ve Donanım 0 04 Nisan 2023 14:11
Kayseri'de fosil kazı çalışmalarında bulunan üç toynaklı at iskeleti ayağa kaldırıldı Zeytin Arkeoloji 1 26 Ocak 2023 16:11
Aldatılan Kişilerin Zihninden Acı Hatıraları Silmek Mümkün Mü? DeepSilence Kişisel Gelişim 0 10 Kasım 2022 14:18
Rüyada Raf Silmek KoJiRo Rüya tabirleri 0 23 Temmuz 2022 14:11




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net