Forum Logo




Europa’nın Buzlu Kabuğunun Altındaki Hareketlilik Bilim İnsanlarını Heyecanlandırdı

Bilim dünyasından en son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 19 Mayıs 2024, 14:50   #1
Çevrimiçi
Europa’nın Buzlu Kabuğunun Altındaki Hareketlilik Bilim İnsanlarını Heyecanlandırdı




Europa’nın Buzlu Kabuğunun Altındaki Hareketlilik Bilim İnsanlarını Heyecanlandırdı
Www.TrendForum.Net

Jüpiter’in uydusu Europa, yüzeyinin altında gizemli bir hareketliliğe ev sahipliği yapıyor olabilir. Yeni bulgular, 2024’te buzul uyduya ulaşması planlanan Europa Clipper misyonu için umutları yeşertti.

NASA’nın Juno uzay aracının 29 Eylül 2022’deki yakın geçişinden neredeyse iki yıl sonra, gözlemlerin analizi hâlâ devam ediyor. Ancak şimdiden elde edilen bulgular, Europa’nın iç dinamiklerinin daha önce düşünüldüğünden daha aktif olduğunu gösteriyor.



Europa, Güneş Sistemi’ndeki en pürüzsüz cisim olarak biliniyor. Bu durum iç okyanusunun yüzeyi sürekli yenileme etkisinden kaynaklanıyor. Bununla birlikte yüzeyi tamamen düz değil. Juno, 20 ile 50 kilometre genişliğinde dik duvarlı çukurlar ve “gerçek kutup gezintisi” olarak adlandırılan kırılma desenleri tespit etti.

Planetary Science Enstitüsü’nden Dr. Candy Hansen, konuyu şu cümlelerle açıklıyor:

“Gerçek kutup gezintisi, Europa’nın buzlu kabuğunun kayalık iç kısmından ayrılması durumunda meydana gelir. Bu da kabuğa yüksek basınç uygular ve öngörülebilir kırılma desenlerine yol açar.”

Tüm değişiklikler iç okyanus akıntılarından kaynaklanmıyor. NASA’nın dahi görsel yanılsamalara kapıldığı anlaşılıyor. Hansen, “Gwern krateri artık yok,” diyor ve eskiden 21 kilometre çapında bir çarpma krateri olduğu düşünülen yapının aslında kesişen sırtların oluşturduğu oval bir gölge olduğunu açıklıyor.

Ancak Juno, kaybettirdiklerinden daha fazlasını veriyor. Ekip, şekli dolayısıyla “Platypus” (Ornitorenk) adını verdikleri bir yapıdan heyecan duyuyor. Kenarlarındaki sırtların çöktüğü bu yapının, tuzlu su ceplerinin buz kabuğunu kısmen deldiğine işaret ediyor.

Daha da heyecan verici olan ise, uydunun yüzeyinde kriyovolkanik faaliyetlerden kalan olası karanlık lekeler. NASA’daki Jet İtki Laboratuvarı’ndan Dr. Heidi Becker, bu özelliklerin “günümüzde devam eden yüzey aktivitesi ve ayın kabuğu altında sıvı su varlığına işaret ettiği” yorumunu yaptı.


Alıntı
__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
altındaki, bilim, buzlu, europa’nın, hareketlilik, heyecanlandırdı, kabuğunun, İnsanlarını


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
“Bilim Gençlerle Kazanacak” Projesi, Lise Çağındaki Gençleri Yılın İlk Bilim Etkinliklerine Davet Ediyor KoJiRo Bilim Dünyasından Haberler 0 09 Ocak 2024 13:00
Multichain Üzerinde 117 Milyonluk bir Hareketlilik Daha DeepSilence Ekonomi Dünyası 0 12 Temmuz 2023 09:39
NASA Halktan Europa Clipper Görevi İçin İsimlerini Göndermelerini İstiyor KoJiRo Teknoloji Trend Haberleri 1 02 Haziran 2023 20:28
Akademik Hareketlilik Projesi | Köklü üniversitedekiler Anadolu'da görev alabilecek Zeytin Eğitim Haberleri 0 21 Aralık 2022 16:31
Bilim İnsanları, Denizin Altındaki Fiber Kabloları Deprem Sensörü Olarak Kullanabilec KoJiRo Bilim Dünyasından Haberler 0 22 Mayıs 2022 17:30




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net