Forum Logo




Van Kedisi Özellikleri

Hayvanlar alemi ile ilgili her şeye bu başlık altından ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 24 Şubat 2023, 13:47   #1
Çevrimiçi
Van Kedisi Özellikleri




Van Kedisi Özellikleri
Www.TrendForum.Net


Van Kedisi, Türkiye'nin kedi türleri arasında ankara kedisinden başı çeken, iyi bir yüzücü olan, insanlara yakınlığı ve sıcaklığı ile bilinen, çift renk göz yapısıyla (mavi-kehribar), gözleriyle ünlenmiş saf bir kedi ırkıdır.

Tilki kuyruğuna benzeyen kabarık kuyruğuyla ve aslan yürüyüşüyle dikkat çeken Van Kedisi, genel olarak beyaz kürkü sebebiyle, Ankara Kedisi ile karıştırılır.



Ana vatanı, Doğu Anadolu Bölgesi olan Van Kedisi özellikleri itibariyle, kışın soğuk, yazın sıcak ve kurak iklime göre yaşayabilmek için kürk değiştirir.


Kışın uzayan tüylerini, yazın döker ve daha ince bir kürkle suda yüzerek serinler.

Ülkemizde, özellikle doğu illerinde ‘ En Güzel Kedi ‘ olarak anılan Van Kedisi , Van Denizi Vadisin de keşfedilmiş safkan kedi türlerindendir. Özellikle gözlerinin güzelliği ve farklılığıyla bilinen Van Kedilerinin gözleri kehribar ve mavi renkleri arasında değişiklik göstermektedir.


En dikkat çeken ve onların ünlenmesine sebep olan gözler ise ” Mavi – Kehribar ” renkleriyle iki gözünde birbirinden farklı olmasıdır.

Dişi Van Kedilerinin , seçici ve çok zeki olduğu gözlemlenmektedir . Doğum da en fazla 4 yavru doğurabilen Van Kedileri yaşadıkları bölgeye sadıktırlar.

Suya kendi isteğiyle giren ve bundan zevk alan Van Kedisi, diğer kedilerden bu ilginç özelliğiyle kendini ayırır. Kediler genel olarak farklı ortamlara uyum sağlamakta zorlanır ve değişimden hoşlanmazlar. Fakat Van Kedisi kısa bir sürede değişen ortama ayak uyduracaktır.


Van yöre halkı tarafından, uzun yıllardır bakılan Van Kedisi, 1950 yıllarında Türkiye’den dışarı çıkarılmış ve yurt dışında da ünlenmiş, Turkısh Van Cat olarak literatürde yerini almıştır.

Van halkı tarafından, ”Pişik” diye de adlandırılan Van kedisi; fare, haşere avcılığı dışında, Van Kedisi karakteri itibariyle de yöre halkının bahçesinde, evinde ve gönlünde taht sahibi olmuştur. Cana yakın tavırlarıyla sevilerek bakılan evcil bir hayvan haline gelmiştir.

Van Kedisi vücut yapısı itibariyle; uzun boylu, kaslı ve güçlüdür. Burnu orta büyüklükte olan Van Kedisinin, kulakları büyük ve geniş yapıdadır. Yüz yapısı hafif yuvarlaktır.

Beyaz tüyleri olan Van Kedisinin; başında ve kuyruğunda sarı-kahve ve daha koyu tonlarda tüyler olabilir ve kuyruğu tilki kuyruğu gibi kabarık şekildedir.


Bulunduğu coğrafyaya ayak uydurmasını sağlayan, kalın postu ve adaleli, iri kemikli bacakları vardır. Van Kedisi göz rengi, genel olarak çift renk göz denilen yapıda, mavi-kehribardır.


Van Kedisinin, bu derece özel bir kedi olmasının başlıca nedenlerinden biri de, ender olarak görülen ve aslında genetik bir bozukluk olan, çift renk göz yapısıdır.

Çünkü sanılanın aksine Van Kedileri, kalın postlarına rağmen soğuk havalarda üşürler.


Van Kedileri; Şubat, Nisan ve Haziran aylarında kızgınlık dönemine girerler ve genel olarak bir seferde dört yavru dünyaya getirirler. Yavrularına karşı şefkatli ve ilgili bir anne olan Van Kedisi gözlerini, baskın gen olarak yavrularına miras bırakacaktır.

__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
kedisi, van, özellikleri


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Yay Burcu Özellikleri mamihlapinatapai Yay 1 24 Mart 2023 13:50
Ankara Kedisi ve özellikleri Beatrice Hayvanlar Alemi 0 24 Şubat 2023 13:41
Mısır Mau Kedisi ve Özellikleri Beatrice Hayvanlar Alemi 0 05 Ekim 2022 10:18
Asya Altın Kedisi DeepSilence Trend Ansiklopedi 0 01 Haziran 2022 10:33
Sfenks Kedisi Beatrice Hayvanlar Alemi 0 11 Mayıs 2022 15:16




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net