Forum Logo




Uzmanlar Açıkladı! Enerji İçecekleri Kalp Krizine Neden Olur Mu?

Sağlık hakkında aklınıza gelebilecek her şeyin toplandığı bölüm


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 13 Temmuz 2024, 17:18   #1
Çevrimiçi
Uzmanlar Açıkladı! Enerji İçecekleri Kalp Krizine Neden Olur Mu?




Uzmanlar Açıkladı! Enerji İçecekleri Kalp Krizine Neden Olur Mu?
Www.TrendForum.Net

Uzmanlar Açıkladı! Enerji İçecekleri Kalp Krizine Neden Olur Mu?









Evet, enerji içeceklerinin kalp krizine yol açma olasılığı vardır. Bu durum, özellikle yüksek miktarda kafein ve diğer uyarıcı bileşenlerin tüketilmesiyle ilişkilidir. Enerji içecekleri, genellikle yüksek miktarda kafein (bazı içeceklerde 500 mg’dan fazla) ve diğer uyarıcı bileşenler (guarana, taurine, karnitin, ginseng gibi) içerir. Bu maddeler kalp atış hızını artırabilir ve kan basıncını yükseltebilir.

Günlük kafein alımının önerilen sınırları, ergenler için 100 mg ve yetişkinler için 400 mg’dır. Ancak bazı enerji içecekleri bu miktarın çok üzerinde kafein içerir. Yüksek miktarda kafein tüketimi, kafein zehirlenmesi riskini artırabilir ve kalp ritim bozuklukları, kalp krizi ve diğer ciddi kardiyovasküler sorunlara yol açabilir.

2017 tarihli bir inceleme, enerji içeceklerinin aşırı tüketiminin aritmiler, kalp durması ve miyokard enfarktüsü gibi kalp hastalıklarına neden olabileceğini gösteriyor. Bu tür sorunlar genellikle çok miktarda enerji içeceğinin kısa sürede tüketilmesiyle ilişkilidir ve bazen alkol veya diğer uyarıcılarla birlikte alınırsa ortaya çıkabilir.

Bu tür risklere rağmen, enerji içecekleri ile kalp krizi arasında kesin bir neden-sonuç ilişkisi kurmak için yeterli bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Daha fazla araştırma, bu içeceklerin güvenliği ve bileşenlerinin sinerjik etkileri hakkında daha net sonuçlara varmamızı sağlayacaktır.

Enerji içecekleri kalbe nasıl zarar veriyor?


Enerji içeceklerinin kalbe zarar verip vermediği konusu üzerine yapılan araştırmalar, aşırı tüketimin çeşitli kardiyovasküler sorunlara yol açabileceğini gösteriyor.






Atriyal Fibrilasyon
Enerji içecekleri kalp krizine neden olur mu
Atriyal fibrilasyon, en yaygın kalp ritim bozukluğu türüdür ve hızlı, çarpıntılı bir kalp atışı ya da nefes darlığına neden olabilir. Bu durum, kalp nedenli felcin önde gelen nedenidir. 2011 yılındaki bir vakada, 14 ve 16 yaşındaki iki sağlıklı gencin enerji içeceği tüketiminin ardından atriyal fibrilasyon geliştirdiği biliniyor. Birinin enerji içeceğiyle birlikte alkol tükettiği de rapor edilmiştir.

Kan basıncı

Yüksek kan basıncı, yani hipertansiyon, damar hasarı, felç ve kalp krizi gibi komplikasyonlara neden olabilir. 2019 yılında yapılan bir çalışma, enerji içeceklerinin kan basıncını artırdığını ve bu durumun hipertansiyonu olan kişilerde sağlık sorunlarına yol açabileceğini göstermiştir.




Aritmi
Enerji içecekleri kalp krizine
Aritmi, kalbin elektrik sistemindeki sorunlardan kaynaklanır ve bu sistem kalp atış hızını düzenler. Bu durum, kalbin çok hızlı veya çok yavaş atmasına neden olabilir. 2021 yılında yapılan bir inceleme, enerji içeceği tüketiminin kalbin elektrik sistemini çeşitli şekillerde bozabileceğini ve dinlenme kalp atış hızını artırabileceğini ortaya koyuyor. Bu değişikliklerin, diyabet, yüksek vücut kitle indeksi (BMI), ailede kardiyovasküler hastalık olması gibi belirli risk faktörlerine sahip kişiler için endişe verici olabileceği belirtilmiştir.

Kalp yetmezliği
Enerji içecekleri kalp krizine
Kalp yetmezliği, kalbin vücudun ihtiyaçlarını karşılayacak kadar kan pompalayamadığı bir durumdur. 2021 yılında yayınlanan bir vaka raporunda, 21 yaşındaki bir erkeğin günde ortalama dört kutu enerji içeceği tüketiminin ardından hem kalp hem de böbrek yetmezliği geliştirdiği görülmüştür. Semptomları ve kalp fonksiyonu, ilaç tedavisi ve enerji içeceği tüketmeyi bıraktıktan sonra önemli ölçüde düzelmiştir.

Diyabet
Enerji içecekleri kalp krizine
Aşırı şeker tüketimi kilo alımına, tip 2 diyabete ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. 2020 yılında yapılan bir inceleme, enerji içecekleri ve tatlandırılmış gazlı içecekler dahil olmak üzere yüksek şeker içeren içeceklerin çocuklar ve gençlerde sistolik kan basıncını ve hipertansiyonu artırdığını gösteriyor.

Enerji içecekleri kalp krizine neden olur mu sorusunu yanıtlamaya çalıştık. Görüldüğü gibi hala konuyla ilgili araştırma yapılmasına ihtiyaç var. Ancak mevcut araştırmalar enerji içeceği tüketirken dikkatli olunması ve aşırıya kaçılmaması gerektiği konusunda hemfikir.


Alıntı
__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 14 Temmuz 2024, 01:46   #2
Çevrimiçi
Moderatör
Yanıt: Uzmanlar Açıkladı! Enerji İçecekleri Kalp Krizine Neden Olur Mu?




Abartılı şekilde içilirse kalp ritmini bozar ve dolayısıyla kalp krizine sebep olur.
Dikkat edin abartılı diyorum günde 3-5 tane içerseniz bu gerçekleşir. Ama hafta da bir ayda 2 içilirse sıkıntı olmaz.
Ama bu da sizi bağımlısı yapacağından yine her gün içmenize yol açacak. Tavsiyem hiç içmemeniz.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 14 Temmuz 2024, 01:49   #3
Çevrimdışı
Gold Üye
Yanıt: Uzmanlar Açıkladı! Enerji İçecekleri Kalp Krizine Neden Olur Mu?




Hergün düzenli olarak içerim. Farklı farklı markaları.
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 14 Temmuz 2024, 01:51   #4
Çevrimiçi
Diamond Üye
Yanıt: Uzmanlar Açıkladı! Enerji İçecekleri Kalp Krizine Neden Olur Mu?




Bende her gün iciyorum
__________________
Beni hatırlamak istiyorsan yıldızlara bak
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 20 Temmuz 2024, 18:55   #5
Çevrimiçi
Yanıt: Uzmanlar Açıkladı! Enerji İçecekleri Kalp Krizine Neden Olur Mu?




Arada soğuk soğuk içmek hoşuma gidiyor
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.

 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
açıkladı, enerji, kalp, krizine, neden, olur, uzmanlar, İçecekleri


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Doğum Kontrol Hapları Akciğer'Krizine Neden Olabilir. DeepSilence Kadın Sağlığı 0 19 Haziran 2023 17:31
Sessiz Kalp Çarpıntıları Felce Neden Oluyor Asi Ruh Kalp Sağlığı 0 06 Nisan 2023 02:11
Kalp neden yürek? Yürek neden kalp? Er Şaban Trend Sorular 3 19 Mart 2023 02:27
ABD Ordusu,2027 Yılına Kadar Uzay Araçlarında Nükleer Enerji Kullanılacağını Açıkladı KoJiRo Bilim Dünyasından Haberler 0 30 Mayıs 2022 04:42
Uzmanlar Açıkladı! Sırt Ağrısını Kısa Sürede Geçirmenin 6 Yolu DeepSilence Sağlık Haberleri 1 20 Mayıs 2022 20:27




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net