Forum Logo




Atmosferimizde tespit edilen gizemli sesler: Kimse kaynağını bilmiyor

Bilim dünyasından en son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By KoJiRo

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 15 Mayıs 2023, 17:12   #1
Çevrimdışı
Atmosferimizde tespit edilen gizemli sesler: Kimse kaynağını bilmiyor




Atmosferimizde tespit edilen gizemli sesler: Kimse kaynağını bilmiyor
Www.TrendForum.Net

Dünya atmosferinin stratosfer tabakasında keşfedilen yeni sesler bilim insanlarını şaşırttı. Nedeni ise, kimsenin bu gizemli seslerin kaynağını çözememiş olması.



Stratosfer, Dünya'nın atmosferinin ikinci tabakası olup 50 kilometre kadar yükseğe uzanır. Nispeten sakin bir ortam olsa da, bizim yaşadığımız troposferden gelen hafif sesleri duymak orada mümkün olabilir. Ancak tespit edilen tüm seslerin bizden gelmediği de bir gerçek.

Bilim insanları, pasif güneş enerjisi sayesinde uçan sıcak hava balonlarına bağlı mikrobarometreleri kullanarak sesleri izlemeyi başardı. Bu aletler küçük basınç değişikliklerini ölçebiliyor. İlk olarak volkanları izlemek için tasarlanan bu aletler, şimdi insan kulağının algılayamadığı sesleri tespit etmek için kullanılabiliyor.

Stratosferik seslerin kaynakları, şimşek fırtınaları ve okyanus dalgaları arasındaki çarpışmalar gibi doğal olaylara kadar izlenebilir. Rüzgar türbinleri veya patlamalar gibi insan faaliyetleri de tespit edilebilir. Daha da ilginç olanıysa, şu anda açıklaması olmayan bir ses.

Kaynağı bulunamayan gizemli ses

Sandia Ulusal Laboratuvarları'nda araştırma yapan Daniel Bowman, stratosferde bazı uçuşlarda saatte birkaç kez meydana gelen gizemli alçak frekanslı ses sinyallerinin bulunduğunu, ancak bunların kaynağının tamamen bilinmediğini söyledi. Başka bir deyişle, stratosferde gizemli bir ses duyuluyor ve şu an için bu sesin kaynağını bilen yok.

Bu araştırmanın ilginç olmasının sebebi, stratosfer hakkında gizemli bir şey keşfedilmesi ve bunun oldukça basit bir düzenek kullanılarak yapılması. Balonlar, oldukça ucuza mal oluyor ve yüzlerce kilometre seyahat edebildikleri için ulaşılması zor yerlere iniş yapabiliyorlar.

Bu balonlar aslında siyahlaştırılmak için kömür tozu kullanılmış dev plastik torbalar. Boya satan dükkanlardan aldığımız plastik branda, kargo bandı ve piroteknik malzeme satan dükkanlardan alınan kömür tozu kullanılarak yapılıyor. Siyah balonlara güneş ışığı vurduğunda içindeki havanın ısınmasıyla yükselmeye başlıyor. Güneş enerjisi, balonları yüzeyden 20 km kadar yükseğe çıkarabiliyor. İlginç olan yanıysa bu balonların her birinin 50 dolar civarında bir maliyetle inşa edilebiliyor olması.

Peki stratosferin araştırılması bu kadar önemli mi? Evet, bu araştırmaların yapılması çok önemli. Burada, Güneş'ten gelen en tehlikeli ultraviyole ışınlardan Dünya'daki yaşamı koruyan ozon tabakası bulunuyor. İnsanlar, ozon tabakasının ötesindeki atmosferin bu kısmını da etkiliyor ve insan kaynaklı sera gazları yüzünden stratosfer küçülüyor. Atmosferde kızıl ötesi ışınları absorbe edebilen gaz bileşimlerine sera gazı diyebiliriz. Özellikle Sanayi Devrimi sonrası insan kaynaklı, yani antropojen sera gazı emisyonlarında önemli bir artış meydana geldi. Sera gazlarının atmosferdeki ısıyı hapsettiğini biliyoruz. Bu yüzden, sera gazları atmosferdeki sıcaklığı artırıyor, bu etkiyle de küresel ısınmaya ve dolayısıyla iklim değişikliğine neden oluyor.

Chip
f8r7t bunu beğendi.
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
atmosferimizde, bilmiyor, edilen, gizemli, kaynağını, kimse, sesler, tespit


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
TF - Amatör Sesler Klaus Kafamıza Göre 378 12 Ağustos 2024 00:41
Terazi burcunun en olumsuz 4 özelliği! Bu karanlık yönünü hiç kimse bilmiyor DeepSilence Terazi 0 06 Mayıs 2023 16:46
Çene Ekleminden Gelen Sesler Hangi Sorunun Göstergesidir? Asi Ruh Ağız ve Diş Sağlığı 0 18 Nisan 2023 22:40
Tarihte edilen ilk küfür - küfürü kim buldu - ilk edilen küfür Beatrice Bunları biliyor musunuz? 4 28 Kasım 2022 01:04
MSI, Dünyanın İlk Tam Uyumlu ATX 3.0 Güç Kaynağını Tanıttı KoJiRo Bilgisayar ve Donanım 0 15 Ağustos 2022 21:12




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net