Forum Logo




40 Paralık Adam Ne Demektir ?

Forumumuzda yer almayan konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree2Beğeniler
  • 1 Post By Üzüm
  • 1 Post By Beatrice

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 03 Ağustos 2024, 15:18   #1
Çevrimdışı
Hayırlısıbegülüm
40 Paralık Adam Ne Demektir ?




40 Paralık Adam Ne Demektir ?
Www.TrendForum.Net

Cumhuriyetin ilanıyla birlikte, İstanbul’daki taşımacılık imtiyazını elinde bulunduran Belçikalı şirketle yeniden masaya oturulur. Denilir ki, artık bizimde, Türkiye Cumhuriyeti’nin de şartları var. Bu şartları kabul ediyorsanız İstanbul’da kalabilirsiniz, kabul etmiyorsanız buyurun gidin.

Belçikalı şirket, Cumhuriyet yönetiminin bütün şartlarını kabul eder. O şartlardan biri şudur; İstanbul’da tramvaylara binen öğrenciler, kimliklerini gösterdiklerinde tam biletin yarısı kadar ücret ödeyecekler. Lakin Belçikalı şirket bu maddeyi uygulamaz. İstanbul’da öğrenciler tramvaya binerler, kimliklerini gösterirler ama kraldan daha çok kralcı olan biletçi, Hayır! der. Herkese tam bilet kesilecek, şirket bunu emretti. Bunun üzerine öğrenciler emniyete başvururlar. Fakat öğrencilerin isteği kabul edilmediği gibi, Belçikalı şirket, tramvaylarda olay çıkmasın diye, her tramvaya birer polisin görevlendirilmesini talep eder.
Tarih; 15 Kasım 1924, Cumhuriyet tarihimizin ilk öğrenci eylemi. O gün, bütün öğrenciler İstanbul’da tramvay duraklarından tramvaya binecek ve hakları olan tam biletin yarısı kadar ücret ödeyeceklerdir. Harbiye tramvay istasyonundan üç öğrenci biner ve biletçiye tam biletin yarısı kadar ücret ödemek isterler, biletçi kabul etmez. O esnada tramvay yolunda onarım vardır. Vatman tramvayı durdurur, yolun kenarında Belçikalı şirkete çalışan insanlar vardır. Üç öğrenci tramvaydan indirilir ve feci şekilde dövülür, bununla da kalmaz, iki el silah sesi ve yerde kanlar içinde yatan iki öğrenci.

Bugün öğrencilerimiz şunu bilsinler ki kimliklerini gösterdiklerinde tam biletin yarısı kadar ücret ödüyorlarsa, onun bedeli cumhuriyet tarihimizde ödenmiştir. Bizde bir söz var; 40 paralık adam, birilerini aşağılamak, küçümsemek için kullanılır bu deyim. Kırk paralık adam! O yıllarda tam bilet 80 paraydı, 40 paralık adam, haklarını, cumhuriyetin kendilerine verdiği kazanımları savunmak isteyen öğrencilerden başkaları değildir.
Sunay Akın
Beatrice bunu beğendi.
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 03 Ağustos 2024, 16:19   #2
Çevrimiçi
Yanıt: 40 Paralık Adam Ne Demektir ?




Sunay akın sesiyle okudum desem
Üzüm bunu beğendi.
__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
adam, demektir, paralık


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Adam ne demek? Adam kime denir? Beatrice Kafamıza Göre 11 23 Nisan 2024 23:09
Kötü Adam Camide Düzelmez İyi Adam Meyhanade Bozulmaz Asi Ruh Ata Sözleri Ve Deyimler 2 22 Nisan 2024 00:12
*Yediemin ne demektir? Beatrice Ne Nedir? 0 06 Kasım 2023 18:32
Gri Saç Karizma Demektir Beatrice Trend Erkeklerin Dünyası 4 03 Ekim 2023 07:00
Kalıp Kıyafetle Adam, Adam Olmaz Asi Ruh Ata Sözleri Ve Deyimler 0 25 Haziran 2023 05:20




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net